osiedle konkursowe wrocław >>

    219

„Osiedle konkursowe Wrocław” Jako cel przyjęto stworzenie estetycznych i funkcjonalnych obiektów o nieprzytłaczającej formie. W projekcie położono nacisk na funkcjonalność, wyraźne podziały stref, powodując przejrzystość i łatwy dostęp, a także przyjazność dla osób korzystających z obiektów w szczególności tych w podeszłym wieku.
Prosty detal, nienachalna architektura i stonowana kolorystyka, łączy według nas wszystkie oczekiwania tak zróżnicowane jak dom opieki, przedszkole, mieszkania do wynajęcia. Prosta forma powoduje że budynki można realizować relatywnie niskim nakładem finansowym, kładąc nacisk na jakość wykończenia. Dodatkowo zwrócono uwagę na małą architekturę, która nawiązuje do zabiegów użytych na elewacjach. W kolorowych ramkach tablice informacyjne, pojemniki na śmieci, ławeczki, a także wyposażenie placu zabaw nawiązuje do kolorowych ramek w oknach elewacji co daje wspólny charakter całej zabudowie i niepowtarzalny klimat charakteryzujący się tylko dla tego kwartału.

Zespół projektowy: CZAARCH ARCHITEKCI

Główny projektant: mgr inż. arch. Rafał Czajka
Asystent projektanta: mgr inż. arch. Krzysztof Kazubek
mgr inż. arch. Magdalena Skóra

    219

osiedle konkursowe wrocław >>


„Osiedle konkursowe Wrocław” Jako cel przyjęto stworzenie estetycznych i funkcjonalnych obiektów o nieprzytłaczającej formie. W projekcie położono nacisk na funkcjonalność, wyraźne podziały stref, powodując przejrzystość i łatwy dostęp, a także przyjazność dla osób korzystających z obiektów w szczególności tych w podeszłym wieku.
Prosty detal, nienachalna architektura i stonowana kolorystyka, łączy według nas wszystkie oczekiwania tak zróżnicowane jak dom opieki, przedszkole, mieszkania do wynajęcia. Prosta forma powoduje że budynki można realizować relatywnie niskim nakładem finansowym, kładąc nacisk na jakość wykończenia. Dodatkowo zwrócono uwagę na małą architekturę, która nawiązuje do zabiegów użytych na elewacjach. W kolorowych ramkach tablice informacyjne, pojemniki na śmieci, ławeczki, a także wyposażenie placu zabaw nawiązuje do kolorowych ramek w oknach elewacji co daje wspólny charakter całej zabudowie i niepowtarzalny klimat charakteryzujący się tylko dla tego kwartału.

Zespół projektowy: CZAARCH ARCHITEKCI

Główny projektant: mgr inż. arch. Rafał Czajka
Asystent projektanta: mgr inż. arch. Krzysztof Kazubek
mgr inż. arch. Magdalena Skóra